Bataty świetnie się gotuje w całości. Gdy się je piecze, to ich cienka łupinka pęcznieje, tworząc chrupiącą powierzchnię skórki, a wewnątrz odkryjecie, słodką, miękką pulpę. Radzimy przy tym, by łupinkę batatów, które zamierzacie piec w całości przekłuć w kilku miejscach widelcem, bataty powinny być miękkie po pieczeniu przez 40-50 minut w temperaturze 200OC, co sprawdzamy widelcem, który powinno dać się łatwo po wbiciu w miąższ wyciagnąć. Chociaż tradycyjnym sposobem przygotowania słodkiego ziemniaka jest pieczenie, istnieje również niezliczona ilość innych sposobów:
- smażenie – słodki ziemniak pokrojony w plastry lub w kostki smażymy na oleju około 10 minut,
- szybkie gotowanie – wkładamy plastry o grubości 2,5 cm do naczynia z 5 cm wrzącej wody i gotujemy około 12 minut,
- gotowanie na parze – plastry grubości 2,5 cm gotujemy na parze na małym ogniu,
- w kuchence mikrofalowej – przygotowujemy słodkie ziemniaki w całości – w ciągu 5-8 minut, obracając je w połowie czasu ich pieczenia,
- grilowanie – smażenie jak na grilu lub jako szaszłyki, plastry o grubości 2,5 cm piecze się 10 minut lub przekrojone bataty wzdłuż na połowę piecze się na grilu 20 do 25 minut,
- dodawanie potartych, surowych do sałatek
- BATAT Z MARCHEWKĄ (DLA NIEMOWLĄT)
- KRÓLIK Z BATATEM
- PANGAS (SUM, RYBA RZECZNA ) Z BATATEM
- BATATY NA GRILLU PO INDYJSKU
- KARCZEK NA ROZMARYNIE Z BATATÓW
- BATAT PIECZONY NA TYMIANKU
- KLUSECZKI Z BATATÓW
- KOZI SER Z GRILA Z BATATAMI I DYNIĄ
- TIRAMITSU Z BATATÓW
- CIASTO Z BATATÓW I GRYSIKU
- ZUPA-KREM Z BATATÓW (dla 4 - 6 osób)
- BATAT NA SPOSÓB ŚRÓDZIEMNOMORSKI (dla 4 - 6 osób)
- SPAGETTI W SOSIE Z BATATEM (dla 4 osób)
- PASTA CARBONARA S BATATEM (dla 4 osób)
- SŁONE ROGALIKI Z BATATEM
- CHLEB KUKURYDZIANY Z BATATEMM
Przygotowanie:
Batat i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż zmięknie.
Ugotowany batat rozgnieść razem z marchewką lub zmiksować, wymieszać.
Przygotowanie:
Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Królika pokroić na małe kostki. Pokrojone składniki włożyć do garnka i zalaćwodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż zmiękną. Ugotowanego królika z batatem rozgnieść lub zmiksować.
Do potrawy dodać łyżeczkę oleju, wymieszać i można jeść.
Przygotowanie:
Suma pokroić na duże kawałki. Obrać batata i pokroić w plastry grubości około 1 cm. W garnku doprowadzić wodę z odrobiną cukru i kawałekiem masła do wrzenia i włożyć do niej bataty. Gotować aż zmiękną.
Na patelni roztopić masło, włożyć kawałki ryby, posolić i dodać szczyptę pieprzu. Smażyć powoli z obudwu stron aż zmięknie.
Ugotowany batat odcedzić i posolić. Na dnie naczynia ułożyć bataty, na nich ułożyć kawałki ryby i ozdobić posiekanym ogórkiem oraz kulkami mozarelli.
Pangas z batatem podać jako ciepłe danie główne bez jakichkolwiek innych dodatków.
Składniki: kawałek masła, sól, 5 sztuk batatów, 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Batatów nie trzeba obierać tylko dobrze czyścić i umyć. Następnie pokroić je na krążki lub kostki. Na kostki takiej samej wielkości kostki lub krążki pokroić marchew i czosnek.
Nasmarować naczynie do pieczenia masłem i włożyć do niego warzywa, dodć ząbki czosnku i zapiec w piekarniku. (Nagrzanym do przynajmniej 190 stopni). Piec 40 minut.
Składniki: 800 g karczku lub kotleta, 5 łyżeczek soli, 5 gałązek rozmarynu, 1 łyżeczka świeżego pieprzu, oliwa z oliwek, masło.
Przygotowanie:
Batat obrać i pokroić w słupki tak jak na frytki. Jednak nie będziecie ich smażyć a piec w piekarniku, ponieważ jest to zdrowszy sposób przygotowania!
Wysmarować formę do pieczenia lub patelnię elektryczną masłem, włożyć bataty i dobrze posolić. Piec na 220 stopniach około 40 minut. Sprawdzić czy się nie przypalają.
Karczek smażyć z obydwu stron po pięć minut, by był ładnie przybrązowiony, na wolnym ogniu i bez tłuszczu, jeśli macie dobrą patelnię, dodając gałązkę rozmarynu by karczek przeszedł aromatem.
Składniki: 700 g batatów, sól, oliwa z oliwek, 5 gałązek tymianku
Przygotowanie:
Bataty obrać, przygotować blachę do pieczenia wykładając ją papierem do pieczenia. Bataty pokroić na jednakowe kawałki, poukładać na blasze do pieczenia i posolić.
Polać je oliwą z oliwek i dodać gałązki tymianku. Piec w gorącym piekarniku na 200 stopniach około 30 minut.
Składniki:
700 g pieczonych batatów
220 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek 1 filiżanka swieżych listków szpinaku
1 filiżanka owczego sera
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Bataty oczyścić i pokroić w kostkę, gotować na parze aż zmiękną. Ugotowane bataty rozgnieść, dodać mąkę i jajka. Z masy przygotować ciasto jak na knedle. Podzielić ciasto na 4 części, każdą część wałkować na wałek grubości około 1 cm. Wałeczek pokroić na mniejsze kawałki. Następnie te kawałki spłaszczyć widelcem z obydwu stron.
Składniki: 4 plastry dobrej jakości sera koziego, 480 gram słodkich batatów, 480 g dyni, 1 gwiazdka anyżu, ½ łyżki miodu, 1 gałązka tymianku, 0,05 litra białego wina, sól, mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Bataty i dynię pokroić w kostki wielkości około 1×1 cm. Przesmażyć i zalać winem, dodać tymianek, anyż, sól, pieprz i dusić aż zmięknie. Na końcu dodać miód. Kozi ser piec na kuchennym grilu (lub w piekarniku z funkcją grila) aż uzyska złoty kolor.
Na środek talerza położyć bataty i dynię, na nich położyć kozi ser i udekorować gęstym, odparowanym octem balsamicznym. Podawać z sałatą.
Propozycja:
Jeśli ktoś nie lubi koziego sera to można go zastąpić kawałkiem ryby lub mięsa z grila.
Składniki:
500 g batatów o pomarańczowym miąższu
1,2 l mleka
3 łyżeczki cukru
1 cukier wanilinowy
60 ml Amaretto
200 g skrobii ziemniaczanej
4 dl śmietanki roślinnej na krem lub ubitej słodkiej śmietanki
2 dl czarnej kawy (mocnej)
50 ml rumu
1 opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić na ćwiartki i gotować około 20 minut. Zagotować 1 l mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i purée z batatów i gotować 3 minuty. Rozmącić mąkę ziemniaczaną w 2 dl mleka, dodać do mieszanki z batatem, dodać Amaretto, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować 3-4 minuty. Zdjąć mieszankę z ognia i odstawić do wystudzenia. Ubić śmietanę na sztywno, dodać ją do masy i dobrze wymieszać, by masa była jednolita.
W naczyniu wymieszać kawę i rum i i namoczyć w tej mieszance biszkopty. W formie do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów, cienką warstwę kremu, warstwę biszkoptów i cienką warstwę kremu.
Ciasto posypać czekoladą w proszku lub potartą czekoladą do gotowania.
Składniki:
400 g batatów
1 l mleka
2 dl wody
skórka 1 pomarańczy, otarta
150 g cukru
1 cukier waniliowy
125 g margaryny
250 g grysiku
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić na ćwiartki i gotować około 20 minut. Odcecić i przepuścić przez praskę. Zagotować mleko, dodać purée z batatów, wodę, skórkę z pomarańczy, cukier i cukier waniliowy i gotować 2 minuty, stale mieszając, by rozpuściły się wszystkie grudki. W rondlu roztopić margarynę, dodać grysik i smażyć go 6 – 7 minut, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Połączyć i wymieszać obie masy, gotować 3 minuty czyli aż grysik nie zacznie się oddzielać od naczynia. Wylać mieszankę do dużego naczynia do pieczenia ciast, wyrównać wilgotnym nożem i pozostawić do wytudzenia. Ciasto ozdobić cienką warstwą kremu.
Składniki:
700 g batatów o pomarańczowym miąższu
1 łyżeczka masła
2 ząbki rozdrobnionego czosnku,
1 l wodylub bulionu warzywnego, drobiowego, wieprzowego, szczypta kopru
4 łyżeczki śmietanki do gotowania
szczypta imbiru, świeżo otartego lub w proszku, sól i pieprz
odrobina oleju z dyni lub śmietanki do gotowania
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w ćwiartki i gotować około 20 minut. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Roztopić masło i przesmażyć na nim czosnek. Do wrzącej wody lub wywaru dodać pire z batatów, nieco soli i koperek i gotować 3-4 minut. Dodać śmietankę, imbir i nieco pieprzu i gotować jeszcze 1 minutę. Po wlaniu zupy na talerz dodać łyżeczkę oleju z pestek dyni lub śmietanki.
Składniki:
1 kg batatów z białym miąższem
5 łyżeczka oliwy
3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka rozdrobnionej suszonej szałwii, szczypta suszonego koperku,
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w kostkę i posolić. Czosnek i szałwię usmażyć na oliwie, dodać batat i smażyć 3 – 4 min. Dodać koperek, natkę pietruszki i smażyć jeszcze 1 – 2 min. Dodać pieprz według uznania. Podawać jako dodatek do ryb lub kalmarów.
Składniki:
500 g makaronu
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2 rozdrobnione ząbki czosnku,
2 łyżeczki świeżej natki pietruszki,
200 g pokrojonych w plastry pieczarek
150 g oliwek bez pestek
1 łyżeczka kaparów
700 g batatów o białym miąższu, obranych i pokrojonych w kostkę
½ łyżeczki suszonej bazyli
1 dl białego wina
2,5 dl śmietanki do gotowania
½ łyżeczki mięty suszonej (według uznania)
sól i pieprz
parmezan lyb wędzony tarty ser
Przygotowanie:
Przystawić spagetti. W głębszym rondlu wymieszać oliwę z oliwek, czosnek i pietruszkę i na tym sosie smażyć pieczarki przez 3 minuty. Dodać batat i odrobinę soli i smażyć 3 min. Dodać oliwki, kapary, bazylię, 1 dl wina i śmietankę i gotować 2 minuty. Dodać jeszcze trochę soli, pieprzu i mięty. Spagetti polać sosem i posypać parmezanem.
Składniki:
500 g makaronu spagetti
3 – 4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 pokrojona czerwona cebula
2 rozdrobnione ząbki czosnku
100 g pokrojonej w kostkę kiełbasy szynkowej
trochę pokrojonego w kostkę boczku
400 g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
250 ml śmietanki do gotowania
¼ łyżeczki koperku
1 łyżeczka natki pietruszki,
szczypta oregano (według uznania) sól i pieprz
parmezan lub starty wędzony ser
Przygotowanie:
Spagetti przystawić. Na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę. Dodać czosnek, kiełbasę szynkową i boczek i dusić 3 minuty. Dodać batat i nieco soli i dusić 7-8 minut. Dodać śmietankę do gotowania, koper, natkę pietruszki, oregano i odrobinę pieprzu i gotować 1 – 2 minut. Spagetti oblać sosem i posypać serem.
Składniki:
320 g batatów o pomarańczowym miąższu
40 g świeżych drożdży
5,5 dl mleka
1 kg mąki TIP 850
1 jajko
0,5 dl oleju
30 g soli
250 g masła
Przygotowanie:
Nieobrane bataty gotować około 20 minut czyli aż do momentu gdy będą miękke przy nakłuciu nożem. Odcedzić, odstawić, by się nieco ostudziły, obrać i przepuścic przez praskę. W mleku rozpuścić drożdże, dodać pire z batatów, mąkę i sól , olej i jajko i zagnieść średnio twarde ciasto. Ułożyć ciasto na równej powierzchni i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Prawą połowę ciasta nasmarować masłem i przykryć lewą połową. Razwałkować ciasto w prostokątny kształt grubości około 0,5 cm. Pokroić ciasto na paski o szerokości 10 cm, a następnie pociąć je na trójkąty.
Uformować rogaliki. Można je nadziewać kawałeczkiem szynki parmeńskiej, szynki lub twardego sera. Pozostawić rogaliki na 30 minut, by urosły. Włączyć piekarnik na 200 °C i poczekać aż się zagrzeje. Blachę do pieczenia nasmarować odrobiną masła lub oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze, spryskać odrobiną wody i piec 20 – 30 minut. Wyjąć rogaliki z piekarnika, spryskać odrobiną wody i posolić według uznania.
Składniki:
320 g batata o pomarańczowym miąższu
2 dl grubej mąki kukurydzianej
3 dl mąki pszennej TYP 400
2 dl mleka
1 dl oleju
1 dl cukru
2 jajka
sok z jednej pomarańczy
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w ćwiartki i gotować 15-20 minut. Odcedzić i przepuścić przez praskę, dobrze wymieszać z wszystkimi składnikami na jednolitą, rzadką masę. Po wylaniu masy do nasmarowanego naczynia do pieczenia wyrównać ją nożem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C i wypiekać chleb przez 40 minut.
Propozycja:
Przed włożeniem mieszanki do piekarnika można na niej ułożyć świeże lub konserwowane wiśnie, czereśnie lub połówki śliwek lub małe porcje powideł, według własnego uznania. Upieczony chleb można posypać cukrem pudrem.
Prześlijcie nam swoje przepisy na adres mailowy: info@slodkieziemniaki.pl lub za pośrednictwem formularza kontaktowego..