Bataty można uprawiać w regionach, w których występuje długi okres bez mrozu, z wysokimi temperaturami w okresie fazy wzrostu rośliny. Większosć odmian wymaga okresu minimum100-125 dni bez mrozu, z minimalną średnią dzienną temperaturą 25°C. Bataty wymagają także prawie 2,5 cm wody tygodniowo, równomiernie dozowanej w ciągu całej fazy wzrostu, wtedy uzyskuje się najlepsze plony. Warunki w ciągu 6 -7 tygodni po wysadzeniu są szczególnie ważne dla rozwoju korzeni spichrzowych. Jeśli poziom tlenu w gruncie jest niski, czy to z powodu zalania gruntu czy też dlatego, że grunt jest suchy, a ziemia jest skuta skorupą, uniemożliwiającą „oddychanie“, to korzenie spichrzowe nie są dobrze rozwinięte i zbiory są mniejsze.
Bataty łatwo się uprawia, mało jest niszczących je szkodników, dobrze znoszą suszę, a jego płody mogą przetrwac całą zimę.Tempo wzrostu pnączy jest szybkie i gwałtowne, a efekt tej bujności będzie widoczny jesienią, gdy wydobędziemy korzenie.
Odmiany krótkosezonowe wzbogaciły rozpowszechniłystale rosnący asortyment słodkiego ziemniaka na północy.
Na terytorium Republiki Słowackiej nie były prowadzone żadne badania dotyczące uprawy batatów dlatego nie jest w pełni jasne jak batat będzie się tutaj udawać.
Pozwalamy sobie jednak twierdzić, że według naszej opinii powinny się udawać bez większych problemów w ogrodach na południowej Słowacji.
Na większych wysokościach nad poziomem morza uprawa batatów jest pod znakiem zapytania, jeśli nie wykluczona. Jednakże bez problemu będzie się udawać w tunelach foliowych lub szklarniach. Batat można także hodować jako roślinę domową, ale raczej jako roślinę z ozdobnymi liśćmi niż do spożywania.