Barion Pixel

Mylicie sie sądząc, że wszystkie słodkie ziemniaki wyglądają mniej wiecej tak samo! Pomyślcie jak to jest z jabłkami. Istnieją dziesiątki różnych odmian (Golden Delicious, Idared, Red Delicious, Gala, Granny Smith, Topaz, Rubinola itd.). I każde wygląda inaczej i ma inny smak.

Tak samo jest z batatem! Odmiany słodkiego ziemniaka różnią sie kolorem skórki (żółta, pomarańczowa, czerwona, fioletowa lub brudno biała), kolorem miąższu (biały, żółty, czerwonawy lub pomarańczowy), teksturą (miękka i wilgotna lub sucha i zbita); kształtem (od szerokiego do zwężanego) i smakiem (łagodny aż po bardzo słodki). Istnieje ponad 400 odmian słodkiego ziemniaka!

Odmiany mokre, z pomarańczowym miąższem są najpopularniejsze w Stanach Zjednoczonych, chociaż i inne odmiany są uprawiane w coraz większej liczbie, by zadowolić popularne rynki żywości.

Rynki azjatyckie preferują łupinkę fioletową, kremowy miąższ, gładkie tekstury, odmianę nieco słodkawą, która staje się bardzo słodka wskutek pieczenia.

Rynki Ameryki południowej preferują rodzaje suche, z białym miąższem, które nie są słodkie.

Oto niektóre z najpopularniejszych i niezwykłych rodzajów batata jakie są obecnie dostępne!

Według specjalistów, poniższe odmiany są jednymi z najlepszych. Dla każdej z nich podana jest średnia liczba dni potrzebnych do rozwoju upraw, chociaż liczby te mogą się różnić w zależności od  klimatu. Ale ogrodnicy z północy także mogą cieszyć się batatami krajowej produkcji, wybierając odmiany produkujące płody w ciągu 90-100 dni. ​​


Beauregard (95 dni) o regularnym kształcie, skórka jasnoróżowa lub miedziana, suchy, pomarańczowy miąższ. Bardzo dobre plony (duży korzeń). Świetna, nowa odmiana, którą rolnicy bardzo dobrze przyjęli. Daje wyjątkowo duże plony przy jednoczesnym małym procencie pękania. Szybko dojrzewa, zachowując dobry wygląd. Nie jest soczysty, jak niektóre kolejne odmiany, ale  dobrze się przechowuje.
Odmiana, którą uprawiamy i oferujemy jej sprzedaż.


O’Henry (100 dni) Nawet jeśli nigdy wcześniej nie byliście amatorami słodkiego ziemniaka  musicie spróbować odmianę O’Henry. Jedyny w swoim rodzaju smak przypomina orzechy i miód. Popłynie wam ślinka zanim wyjmiecie bataty z piekarnika – w trakcie pieczenia zapach słodkiego, ciepłego miodu zaleje całą waszą kuchnię. Skórka jest cieniutka, prawie bezbarwna lub jasnobrązowa. Miąższ złocistego koloru, bez żyłek i nieco bardziej suchy od miąższu standardowego batata. Duże bulwy rosną w zwartym skupisku pod rośliną, umożliwiając łatwie zbiory.
Odmiana, którą uprawiamy i oferujemy jej sprzedaż.


Fioletowy słodki ziemniak (około100 dni) fascynująca, nowa, jeszcze odmiana  batata z fioletową skórką i wilgotnym fioletowym miąższem. Zawiera najwięcej antyoksydantów, podobnynch do tych jakie zawiera O’Henry, mniej wymagający w uprawie i odporniejszy na drutowce.
Odmiana, którą uprawiamy i oferujemy jej sprzedaż.


Bush Porto Rico (120 dni) żółta/pomarańczowa skórka i miąższ, rośnie w kształcie krzewu, jest mu do rozwoju potrzebny długi sezon, odpowiedni do małych ogrodów.


Carver (100 dni) skórka miedzianego koloru, miąższ ciemnopomarańczowy; nieoceniony pokonania smak; krótkie pędy, łatwe zbieranie, gdyż bulwy skupione są bezpośrednio pod łodygą.


Stuletnia (100 dni) skórka koloru miedzianego, miąższ jasnopomarańczowy, bogate zbiory, o długich i cienkich korzeniach, dobrze się magazynuje.


Covington jest najnowszą odmianą. Hodowcy tak bardzo go zaakceptowal, iż wydaje się, że stanowi prawie 90% wszystkich batatów uprawianych w Północnej Karolinie. Miąższ koloru  pomarańczowego, jego wygląd i smak bardzo przypadły konsumentom do gustu.


Frazier White (90 dni) odmiana z białą skórką, z bardzo słodkim, białym miąższem, który w trakcie gotowania może się zmienić kolor na jasnozielony, niezawodna produkcja, łatwa uprawa i zbiór.


Georgia Jet (90 dni), różowa/czerwona skórka; pomarańczowy miąższ, wczesne i obfite zbiory, dorodne płody, odporna na zimno, dobrze się przechowuje.


Hernandez (105 dana) skórka w kolorze ciemnej pomarańczy, wilgotny, ciemnopomarańcowy miąższ, bardzo słodki smak, świetny na ciasta, bujne pędy.


Jewel (105 dni) jasno pomarańczowa skórka  i miąższ, bujne pędy, korzenie średniej wielkości, dobrze się przechowuje.


Korean Purple (90 dni); fioletowa skórka z białym miąższem, bogate plony, bardzo słodkie.


Maryland 810 (100 dni) czerwona skórka, ciemnopomarańczowy miąższ, bardzo wilgotny, ponad przeciętne plony, bardzo słodki.


Nancy Hall (120 dni) żółta skórka z słodkim, z żółtym, bardziej suchym miąższem, świetny smak, małe korzenie.


Regal (105 dni) czerwona skórka; wilgotny, pomarańczowy miąższ; pędy średniej długości.


Tainung 65 (95 dni) aksamitna, jasno różowa skórka, kremowy, jasno złocisty miąższ, wczesne zbiory, bogate plony, długie pędy.


Vardaman (105 dni) skórka jasnopomarańczwa, długie, cienkie korzenie, pomarańczowy miąższ, rośnie w postaci wysokich krzewów.