Batat zawiera 76 % wody, 20,7 % węglowodanów, 2 % białek, a 1,3 % stanowią pozostałe substancje. W trakcie obróbki termicznej jego właściwości i wartości odżywcze, podobnie jak każdej innej żywności, ulegają zmianie.
Batat zawiera 76 % wody, 20,7 % węglowodanów, 2 % białek, a 1,3 % stanowią pozostałe substancje. W trakcie obróbki termicznej jego właściwości i wartości odżywcze, podobnie jak każdej innej żywności, ulegają zmianie.
Zawarta w surowym batacie znaczna ilość skrobi ulega w trakcie gotowania lub pieczenia przetworzeniu w maltozę czyli cukier słodowy i w ten sposób batat staje się wskutek obróbki termicznej bardziej słodki. Przetworzony batat zawiera także niewielką ilość glukozy, fruktozy i sacharozy.
Batat jest też wyjątkowo bogaty w witaminę A, a w 100 gramach batata jest jej cztery razy więcej niż wynosi zalecana dzienna dawka spożycia.
Beta-karoten, czyli prowitamina ulegająca przetworzeniu w witaminę A, jest związkiem nadającym miąższowi batata charakterystyczny, pomarańczowy kolor i stanowi największą część zawartej w batacie witaminy A. Inne witaminy jakie znajdziemy w batacie to witamina B6, C i E.
Nieoceniony jest także zawarty w batacie w sporych ilościach potas, elektrolit, regulujący liczne procesy zachodzące w ludzkim organiźmie
Wpływ batata na zdrowie jest wielostronny. Batat wspomaga regenerację śluzówki i skóry. Beta karoten i jego produkt pochodny – melanina (naturalny pigment czarnego lub ciemno brązowgo koloru) mają szczególny wpływ zdrowie skóry, zapewniając jej naturalny kolor i chroniąc przed oddziaływaniem promieniowania, beta-karoten silnie też wpływa na zdrowie oczu.
100 gram batata zawiera tylko 86 kalorii, dzięki czemu batat i jest jednym z najlepszych produktów spożywczych wspomagających zmniejszenie i utrzymanie odpowiedniej wagi. Dlatego często zalecany jest jako składnik diet, a szczególnie jako produkt odpowiedni dla cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny, wynoszący tylko 17. Indeksem glikemicznym określa się o ile jakiś produkt spożywczy podwyższa poziom glukozy we krwi i według tego kryterium batat uznawany jest jako pożywienie idealne.
Zawarte w batacie witaminy A i C silnie oddziałują na kondycję układu odpornościowego, podczas gdy pektyny zapewniają prewencję raka jelita grubego.
Wysoki poziom potasu wpływa pozytywnie na całość procesów zachodzących w organiżmie człowieka, a szczególnie na regulację funkcji układu mięśniowego i nerwowego. Potasem reguluje się i obniża ciśnienie krwi, a zawarte w batacie fitosterole, bardzo ważne związki chemiczne, zmniejszają poziom cholesterolu w krwi.
By batat zachował swoje właściwości odżywcze oraz by zapobiec jego psuciu się należy go przechowywać w temperaturze pomiędzy 13 i 16 stopni Celsjusza i dlatego nie wolno go trzymać w lodówce.
Batat przechowywany nieco dłużej może dojrzeć i staje się słodszy, gdyż skrobia zmienia się w cukier.
Batat można smażyć, gotować i piec i często jest używany w kombinacjach lub jako dodatek do ryb, mięsa i pozostałych warzyw.
WhatsApp us